dijous, de novembre 01, 2007

Tracem un compàs a la política

Political Compass és un estudi sociopolític que revisa la tradicional - i a vegades insuficient - separació entre Esquerra i Dreta.
Als habituals eixos n'hi suma dos més (imagineu-vos el típic eix de coordenades): L'Autoritarisme i la Llibertat. El conjunt dels quatre eixos dóna un ventall de possibilitats molt gran i, al situar un polític o pensador, es poden tenir en compte més aspectes del seu geni. Mentre els eixos verticals fan referència al sistema social, organitzatiu; els eixos horitzontals fan referència al sistema econòmic.

La pàgina de l'estudi, a més, permet que nosaltres mateixos realitzem el test per tal de verificar on ens situem dins el quadre. Tot i ser orientatiu, ajuda a entendre més coses sobre la política i l'economia, que diguem, són coses inseparables: l'economia és política i la política és economia.
A més, si fer el tafaner per la pàgina trobareu els anàlisis en Political Compass dels Partits polítics de alguns països i també dels governs de la Unió Europea.

Per fer-vos una idea de com funciona l'estudi, us deixo una imatge caricaturitzada de polítics, dirigents i pensadors de països diferents:

Feliç dia de tots Sants!

4 comentaris:

Guillem Bagaria ha dit...

Jo he quedat a les coordenades (-4,5.5), per tant d'esquerres liberal, però no extrem.

Cal dir de totes maneres que això està orientat a un públic dels estats units i algunes preguntes fan de mal conestar perque el que aqui es molt feixista alla és bastant normal.

A més hi ha alguna pregunta que esta mal feta...

Interessant ^_^

Guillem Bagaria ha dit...

ehm... volia dir (-4,-5.5)

Lord Darkangel ha dit...

Jo tb el vaig fer fa temps i vaig quedar una mica per sobre de kropotkin ^^. I tu JIL? Que no el fas?

escriptor poca traça ha dit...

El vaig fer al moment d'escriure l'article al blog, però no vaig pensar en posar el que m'havia sortit a mi.
Vaig sortir llibertari d'esquerres ( -8.25 ; -5.13)